sobota, 30. junij 2018

Ne bodi sam sebi dovolj

En dan nas loči od biserne maše. Zato se lahko vprašamo kaj je v ozadju, bistvu slehernega duhovništva? Obhajanje takšnih in drugačnih slovesnosti? Prirejanje raznih dogodkov in srečanj, po katerih ti vsi čestitajo: to si pa dobro opravil, četudi vemo, da se vsaka slovesnost, vsako srečanje prej ali slej konča, pozabi in tako dalje.

Če je v bistvu krščanstva posnemanje Kristusa in s tem gojiti željo biti čim bližje Bogu in Božji volji, ker je Božja volja sreča za naše življenje, je duhovništvo, posnemanje Kristusa v tistem bistvenem poslanstvo Jezusa Kristusa: »On je prevzel naše slabosti in nosil naše bolezni.« Kajti duhovništvo se uresniči v veri Božjega ljudstva. Če nekdo ne veruje, ne potrebuje ne Boga ne duhovnika, kakor je Jezus rekel stotniku: »Pojdi: kakor si veroval, se ti zgodi.« Ker je stotnik veroval je prišel do Jezusa in ga prosil in Jezus mu je podelil svete zakramente, Jezus je molil in prosil za stotnika. Kakor tudi za Petrovo taščo. Tudi danes Bog podeli po duhovniku, svete zakramente, posluša in uslišuje naše molitve in prošnje, za dobro našega zemeljskega in večnega življenja, toda samo v moči naše vere, ker se k Bogu obračamo samo zaradi vere. Kriza duhovništva je kriza Božjega ljudstva, ki svoje prošnje in klice odlaga povsod, razen pred Bogom. Ker Božje ljudstvo in duhovništvo vidi samo kvalitete in nekvalitete človeka, ne pa Boga h kateremu človek kaže.

Slovesnost biserne maše je slovesnost. Je hvaležnost, da je pred 60 leti Bog nekoga poklical iz naše srede. A obenem je opomin, da Bog že 60 let ni poklical nobenega več. Ker morda premalo vpijemo h Gospodu, ker Gospoda premalo potrebujemo. Ker smo bodisi sami sebi dovolj, bodisi uživamo nad nesrečo svojih bližnjih. Obudimo torej svoje klice h Gospodu. Če ne zaradi sebe, pa vsaj zaradi naših bližnjih: »Svoje roke dviguj k njemu za življenje svojih otrok, ki ginejo od lakote na vogalih vseh cest.« Več kot bomo Boga potrebovali, bolj se bo sklanjal k nam in več orodji Odrešenja nam bo dal. Ker je duhovništvo orodje vašega Odrešenja in vstopnica v večno življenje v nebeškem kraljestvu.

Ni komentarjev:

Objavite komentar