nedelja, 03. junij 2018

Nedeljsko delo


Če je nekdo za nekoga dragocen, potem se bomo zanj potrudil, kakor se Bog za nas trudi, ker smo zanj dragoceni. Ko smo ali smo bili sužnji, nas je »izpeljal z močno roko in z iztegnjenim laktom,« iztegnjenim na les križa. Kar pomeni, če je prisotnost nekoga v našem življenju pomembna, dragocena, se bomo zanj trudili. Mu bomo neumorno težili, ker ga želimo videti živeti srečnega. Zato je Bog postavil zapoved spoštovanja in posvečevanja sobotnega dne, to je nedelje in praznikov, da se spominjamo čudovitih Božjih del v našem življenju.

Nedelja ali praznik je izpoved ljubezni. Tako za Boga, kakor za nas. Ti dnevi so zato, da ne bi bili »utesnjeni« v jarmu življenja. Ti dnevi so zato, da če »ne vidimo poti, pa jo še najdemo.« Ob nedeljah in praznikih, ko se družina, župnija zbere kot skupnost pri obredu v cerkvi, pri domačem ognjišču in domači mizi, je to zato, da bi spoznali, da nismo »zapuščeni,« ali pa celo »uničeni.« Da, čez cel teden, pritiskajo na nas, preganjajo nas urniki in obveznosti, ob tla nas mečejo preizkušnje, toda nedelja in praznik je zato, da bi se »razodelo tudi Jezusovo življenje.«

Zato Jezus sprašuje farizeje in s tem tudi nas: »Ali se sme v soboto delati dobro ali zlo, življenje rešiti ali uničiti?« Ker ni v ospredju farizejsko dlako-cepljenje ob vprašanju koliko vozov sena smeš v nedeljo naložiti. Nobenega, če ni nujno potrebno, ter obenem vse, če je to potrebno. Vsak naj sam presodi. Najlažje je na drugega kazati s prstom, da sam sebe opravičiš. Ker je bistvo nedelje in praznika v tem, da ne pozabiš, ne samo, da je Bog v ozadju vsega, temveč da je Bog tisti, ki te prvi ljubi in včasih lahko celo edini. In po Bogu te lahko ljubi mnogo ljudi, brez Boga pa lahko celo nihče. In s tem ko spoštujemo nedeljo in praznike, izkazujemo Bogu svojo ljubezen in v ljubezni človek lahko naredi samo dobro. Če je delo nujno potrebno, kakor ozdravljenje človeka s suho roko, je to delo dobro, če pa delo opravljeno na nedeljo ali praznik ni nujno potrebno je pa zlo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar