nedelja, 17. junij 2018

Žepni kalkulator

V Svetem pismu, v učiteljstvu Cerkve, v čisto preprosti praksi vsakdanjega življenja odmeva resnica, ki jo velikokrat spregledamo, največkrat zaradi tiste hudičeve statistike, s katero smo hočeš nočeš vsi obsedeni. Ta resnica obstoji v majhnosti, neznatnosti. Božje kraljestvo je namreč podobno gorčičnemu zrnu, »ki je takrat ko se vseje v zemljo manjše od vseh semen na zemlji.«

Majhnost je povprečnost, pod povprečnost, tisto, kar je očeh sveta manj vredno, tisto kar je v očeh drugih sramotno, grešno, ponižno. Poglejmo Veroniko, njena majhnost ji je omogočila, da se je prebila čez množico in rimske vojake, da je prišla do Jezusa in mu obrisala potni obraz. Toda tudi to majhnost je potrebno posejati, to pomeni izročiti Gospodu: »Jaz sam bom vzel vršiček visoke cedre in ga podtaknil in postala bo veličastna cedra.« Zato količina ni pomembna pri Bogu. Temveč kakovost. Kaj ti pomaga, če celo noč prečepiš v cerkvi in niti enkrat ne pomisliš na Boga? Kaj ti pomaga, če pri molitvi zdrdraš vse kar znaš, in pri tem Bogu ne poveš tisto, kar ga zanima. Sveta maša ni cirkus, uspešnost svete maše ni v količini raznih uvodov in dodatkov, temveč v preprostih majhnih besedah posvetitve.

Ker namreč »hodimo v veri in ne gledanju.« Kajti pomaga čudovita človeška postava, če pa um ni učinkovitejši od žepnega kalkulatorja. Vera je majhen, preprost, ponižen odnos z Bogom, ki ga živimo in ohranjamo z majhnimi, preprostimi, ponižnimi pobožnostmi. Vse kar je pompoznega, kompliciranega, se Bogu upira. Poizkušajmo živeti preprosto in ponižno, ne trudimo se vsega razumeti, ker je to lahko napuh. Kajti gledamo zaradi sebe, verujemo pa zaradi večnega življenja v nebeškem kraljestvu.

Ni komentarjev:

Objavite komentar