nedelja, 12. avgust 2018

Junak na steni

Križ, ki visi na steni ima enak pomen, kakor različni plakati, posterji raznih znanih nogometašev, igralcev, pevcev itd., ki jih ljudje obešajo na svoje stene. Ti plakati, posterji kažejo na naše junake, ki jih želimo posnemati. Za njih vemo zakaj so znani, slavni, za nas pomembni, pa vemo zakaj visi križ na steni.

Na križu je Jezus, sicer v trpni obliki, vendar z razlogom. Ta razlog je, da je Jezus, s svojo smrtjo na križu »daroval sam sebe za nas,« daroval pa se je, ker nas je vzljubil. Tiste junake, na posterjih, plakatih občudujemo zaradi njihovih sposobnosti, zaradi katerih so postali slavni, junaki. Na stenah visijo zato, da nas opogumljajo, spodbujajo, dajejo nam cilj zaradi katerega se splača delati, truditi.

Vendar pa so vsi tisti junaki daleč stran. Kaj dosti nam ne morejo pomagati, ko se znajdemo v raznih stiskah in nemogočih situacijah. Zato se katoličani ozremo na križ, da se spomnimo, da v življenju nismo sami. Križ nam ne govori, da ni življenja brez trpljenja. Križ nam govori, da je rešitev vedno v ljubezni. Ljubezen je sicer Jezusa pribila na križ, vendar ga je tudi obudila od mrtvih.

Križ na steni nas opominja, na dejstvo naše veroizpovedi: »Jaz sem živi kruh, ki sem prišel iz nebes« Ko se bomo torej naslednjič znašli v raznih stiskah in nemogočih situacijah, se ne bomo pritoževali ali godrnjali, ali dramatizirali kakor Elija, ki je bil rahlo histerično-paničen: »Dovolj je, zdaj Gospod, vzemi moje življenje.« Temveč se bomo ozrli na križ, križ nam govori, da je tukaj nekdo, ki te ljubi, ki ti želi pomagati, ki želi življenje deliti s teboj in sicer ne samo metaforično, temveč želi dati svoje telo, svoje meso, svoje življenje, da bi ti živel: »Če kdo je od tega kruha, bo živel vekomaj.«

Ni komentarjev:

Objavite komentar